Семінар «Теорія несилової взаємодії та її застосування»

1Інститутом інформаційно – діагностичних систем спільно з Київським національним університетом будівництва і архітектури проведено 14 березня науковий семінар: «Теорія несилової взаємодії та її застосування», доповідач – д.т.н., професор, завідлувач кафедри інформаційних технологій Київського національного університету будівництва і архітектури  Тесля Юрій Миколайович.

В основі теорії представлення про взаємодію матеріальних об’єктів і їх внутрішньої організації, яку автор назвав інтроформацією (це відповідає уявленням про прояви в поведінці людей їх інформаційного змісту). Введення цієї категорії в фізичні закони дозволило побудувати математичну модель, яка описує зміни в кількості інтроформаціі в процесі взаємодії матеріальних утворень в природі. При цьому процеси взаємодії описуються математичною моделлю, коли вплив об’єктів  один на одного призводить спочатку до зміни в інтроформації, а зміни в інтроформації є джерелом змін в поведінці цих об’єктів. Ці дослідження були покладені в основу теорії несилової взаємодії.

Проведено експерименти, які підтвердили адекватність отриманої моделі процесам взаємодії в середовищі інтелектуальної діяльності людини. На цій основі формалізовані механізми рефлекторної поведінки і розроблений метод побудови рефлекторних інтелектуальних систем. Такі системи ефективні і прості в розробці. Щоб підтвердити це на семінарі буде продемонстрована рефлекторна система голосового управління технічними пристроями (на прикладі управління комп’ютерною моделлю телевізора).

1

 

1Wikipedia: Year 1 (I) was a common year starting on Saturday or Sunday (link will display the full calendar) of the Julian calendar (the sources differ, see leap year error for further information) and a common year starting on Saturday of the Proleptic Julian calendar.